Sonraki Onceki Içerik

2. Kurulum

2.1 GnuPG için Kaynaklar

GnuPG Anasayfası, resmi indirme sitesidir. Bu konumda yansıma sitelere bağları da bulabilirsiniz.

Resmi kısıtlamalar yüzünden GnuPG ABD temelli sunuculardan indirilemez. ABD gizlembilim ile ilgili yazılımların ihracını kısıtlıyor. Bu yüzden PGP her zaman uluslararası ve yerel (ABD için) sürümleri ile bulunur.

Uluslararası sürüm için GnuPG kaynak kodu basılı kitap biçiminde ABD dışına gönderilmiştir. Avrupa'da (Oslo'da) taranmıştır. Bu konu üzerinde daha fazla bilgiyi Uluslararası PGP Anasayfası adresinden bulabilirsiniz.

Eğer sisteminizde zaten PGP veya GnuPG'nin kuruluysa, dosyanın imzasını kontrol etmelisiniz. (bakın İmzalar)

2.2 Yapılandırma

GnuPG'yi Debian paketi olarak, RPM paketi olarak (RedHat Packet Manager) veya kaynak kodu olarak elde edebilirsiniz. GnuPG en son Fedora/RedHat Linux dağıtımlarında bulunmaktadır. GnuPG'nin sisteminizde kurulu olup olmadıgını aşağıdaki komutu kullanarak kontrol edebilirisniz:

rpm -q gnupg

Paketler Linux platformaları için gerekli olan ikili dosyaları yüklerler. GnuPG'yi farklı bir platform için kullanmak isterseniz, onu kendiniz derlemek zorundasınız. Farklı platformalar için aternatif kurma yöntemlerini genel kullanıma sunmanız sevindirici olabilir.

Geliştirmenin büyük bir kısmı Linux (x86) üzerinde olduğu için, diğer sistemlere çevirimi problem olarak görülmemiştir. GnuPG'nin desteklediği işletim sistemler için GnuPG Anasayfasına bakabilirsiniz. Aşağıda anlatılan işlemler platforma bağımlı değildir. Bu işlemleri GnuPG'yi kaynak kodu tar dosyasından kurmak için kullanabilirsiniz.

Tar dosyasını aşağıdaki kommut ile açın: Gzip ile sıkıştırılmış olanlar için:

tar xvzf gnupg-?.?.?.tar.gz

Bzip2 ile sıkıştırılmış olanlar için:

tar xvjf gnupg-?.?.?.tar.bz2

Açtıktan sonra, kaynak kodunun bulunduğu dizine girin ve aşağıdaki komutu çalıştırın:

./configure

Bunu yaparkan özel bir şey olmaz.

./configure --help

Komutu ile derleme için geçerli yapılandırma ayarlarını görebilirsiniz. Eğer yerelleştirme ile alakalı bir sorun oluşursa (Gettext), --with-included-gettext seçeneğini kullanarak kaynak kodunda bulunan başka bir sürümü kullanabilir ya da --disable-NLS seçeneği ile kapatabilirsiniz.

2.3 Derleme

Bundan sonra derlemek için aşağıdaki komutu kullanabiliriz:

make

Bu sorunsuz çalışmalıdır. Eğer bir sorun olursa burada anlatıldığı sırada belirtilen adımları uygulayabilirsiniz: Öncelikle sorunu kendiniz çözmeyi deneyin (tabi ki mevcut belgeleri kullanarak). Daha sonra sorunun belirtilen hatalar arasında olup olmadığını kontrol edin (http://www.gnupg.org adresindeki BUGS kontrol dosyasını kullanarak). Bildiğiniz birisine danışın ya da yardım alın. Eğer bu adımların hiçbiri sorununuzu çözmüyorsa GnuPG posta listesine sorununuzu yöneltin (bakın Bilgi kaynakları. Eğer sorun yol kaynaklı ise make clean komutunu çalıştırın, daha sonra configure komutunu tekrar çalıştırın ve tekrar derlemeyi deneyin. Eğer bu da çalışmazsa paniklemenin vakti geldi demektir.

2.4 Kurulum

Programları kesin olarak kurmak ve kılavuz sayfalarını kurma dizinlerine kopyalamak için aşağıdaki komutu yazın:

make install
Eğer kurulum dizinini ./configure kullanırken değiştirmediyseniz usr/local/share/gnupg/ kurulum dizini olacaktır. Bu dizini options.skel dosyasi içinde bulabilirsiniz. options.skel dosyasında değişiklik yapabilirsiniz ve ~/.gnupg/options içine kopyalarsanız uygun düzenlemeler standart olarak kullanılır. Kopyalama ~/.gnupg/ yaratılırken kendiliğinden olabilir. Mümkün olan bütün seçenekler çok iyi belgelendirilmiştir o yüzden bir daha burada açıklamak çok kullanışlı olmaz.

GnuPG'yi suid kipli root olarak çalıştırabilirsiniz. Böylelikle program süper kullanıcının tüm yetkilerine sahip bir şekilde çalışır. Bu sayede programın bazı bölümlerinin harici olarak saklanmasını ve başkaları tarafından okunmasını engellemiş olursunuz. Burada bu riskin değerini yargılamak pek uygun değildir. Fakat programı suid kipinde root olarak çalıştırırsanız truva atı tehlikesine karşı dikkatli olmalısınız. Çünkü süper kullanıcı olarak çalışan truva atları tüm sisteme zarar verebilir. Eğer bu nedenden (veya herhangi başka bir nedenden) GnuPG'yi suid kipinde root olarak çalıştırmak istemiyorsanız, programdaki uyarıyı kapatmak için ~/.gnupg/options içinde no-secmem-warning seçeneğini ayarlayın.


Sonraki Onceki Içerik