Next Previous Contents

2. Instal·lació

2.1 Codi font de GnuPG.

El web oficial per la descàrrega de GnuPG és la pàgina oficial de GnuPG. Allà també hi trobareu els enllaços a rèpliques oficials.

Degut a restriccions legals no es permet descarregat material criptogràfic des de servidors localitzats als EUA a les persones que no hi resideixen. Als EUA existeixen lleis que restringeixen l'exportació de codi criptogràfic així com dels programes que l'inclouen. Per aquesta raó PGP sempre es troba disponible en dues versions: una internacional i l'altra per als EUA.

El codi font de la versió internacional es va exportar en format de text ascii imprimit en un llibre. A continuació es va escanejar a Europa (Oslo). Se'n pot obtenir més informació a la pàgina international de PGP. La versió internacional de PGP pot ser importada lliurement als EUA sempre i que no es torni a reexporta-la.

Si ja teniu instal·lada una versió de GnuPG o PGP, hauríeu de comprovar la signatura del fitxer (vegeu Signatures).

2.2 Configuració

Es pot obtenir GnuPG com a un paquet binari de Debian (.deb), com a un paquet binari de RedHat (.rpm), o en codi font.

GnuPG s'inclou en la darreres distribucions de RedHat Linux. Si aquestes distribucions, per comprovar si teniu GnuPG instal·lat en el vostre sistema, empreu:


rpm -q gnupg

Els paquests esmentats són fitxers comprimits que es poden instal·lar amb les eines corresponents, segons la distribució. Si necessiteu instal·lar GnuPG en altres sistemes operatius, necessitareu compilar-lo a partir del codi font. S'agraïrà que qui compili un paquet d'instal·lació per altres sistemes o arquitectures, el faci de domini públic.

Com que la gran part del desenvolupament de GnuPG es fa en màquines x86 sota Linux, l'adaptació del programa a d'altres sistemes diferents no hauria de suposar cap problema. La llista de sistemes operatius suportats per GnuPG es pot trobar a les pàgines de GnuPG. El procediment que es descriu a continuació no és exclusiu de cap plataforma. Aquest procediment es pot utilitzar per instal·lar GnuPG a partir d'un fitxer comprimit de codi font (.tar.gz).

Descomprimiu i desarxiveu el paquet amb el codi font amb l'ordre (suposant que teniu Gnu tar instal·lat):


$ tar xvzf gnupg-?.?.?.tar.gz

Després de desempaquetar-lo, canvieu al directori on heu descomprimit el codi font. Llavors executeu:


$ ./configure

Amb aquest pas no hauria de succeir res d'especial. Si executeu


$ ./configure --help

podeu veure les opcions de configuració disponibles per a la compilació. Si apareixen problemes referents a la internacionalització (GET text), podeu incloure una versió que està inclosa amb el codi font emprant la opció --with-included-gettext, o bé desactivar la internacionalització amb l'opció --disable-NLT.

2.3 Compilació

A continuació, compileu el codi font amb l'ordre:


$ make

La compilació hauria de transcórrer sense cap problema. Si passés quelcom anormal seguiu els passos següents (en el mateix ordre en què es descriuen aquí): Primer proveu de solucionar-ho vosaltres mateixos (fent ús de la documentació existent). Llavors assegureu-vos que el vostre problema no és un error conegut (comproveu el fitxer BUGS a http://www.gnupg.org. Si cap d'aquests passos no solucionen el vostre problema, envieu la vostra pregunta a la llista de correu de GnuPG (en anglès) (vegeu Fonts d'informació). Si el vostre problema està relacionat amb la ruta d'accés, podeu provar make clean, executar ./configure un altre cop i intentar una vegada més compilar (amb make).

2.4 Instal·lació

Llavors escriviu:


$ make install 

que copiarà el programa i les pàgines del manual al directori d'instal·lació. Si no heu canviat el directori d'instal·lació en executar ./configure, llavors el directori d'instal·lació serà /usr/local/share/gnupg. Podeu trobar aquest directori en el fitxer options.skel. Si canvieu options.skel, si es copia a ~/.gnupg/options els ajustaments apropiats s'usaran de forma predeterminada. L'acció de copiar haria de realitzar-se automàticament en crear ~/.gnupg/. Totes les opcions possibles estan ben documentades i provar d'explicar-les aquí no seria de gaire utilitat.

Podeu executar GnuPG com a suid root. D'aquesta manera, el programa s'executa amb tots els drets que té el superusuari, i s'exclou la possibilitat que certes parts del sistema es desin externament i altres persones les puguin llegir. No m'és possible de valorar els riscos d'executar el programa com a superusuari. Però executant el programa com a suid root s'hauria d'estar alerta dels perills de cavalls de Troia, ja que un troià executant-se com a superusuari podria malmetre tit el sistema. Si per aquesta raó (o per qualsevol altra) escolliu de no executar GnuPG com a superusuari, podeu desactivar l'avís activant no-secmem-warning a ~/.gnupg/options.


Next Previous Contents