Next Previous Contents

7. Interfícies gràfiques

Per fer més fàcil l'ús de GnuPG, teniu una àmplia varietat de programes que empren o són compatibles amb el xifratge de GnuPG. Hi ha interfícies gràfiques que permeten administrar les claus amb el ratolí i també hi ha molts MUA (Mail User Agents) que permeten xifrar i signar missatges de correu electrònic de forma molt senzilla. Hi ha una llista quasi bé completa de front ends a la pàgina GnuPG Frontends. En destacarem alguns d'ells a continuació.

7.1 Interfícies gràfiques

GPA

GPA, GNU Privacy Assistant és una interfície d'usuari gràfica per Gnu Privacy Guard (GnuPG). Aquest és el front end gràfic estàndard que ofereix el projecte GnuPG. Amb GPA, podeu veure el vostre anell de claus, importar i exportar claus, generar claus, editar-ne les propietats i xifrar, signar o desxifrar documents.

Instal·lar GPA és senzill. Descarregueu-ne el codi font comprimit, descomprimiu-lo i llavors executeu l'ordre:


$ ./configure; make
# make install

Executeu el programa escrivint:


$ gpa

Seahorse

Seahorse és una interfície gràfica de GnuPG per a GNOME. Es pot emprar per signar, xifrar, verificar i desxifrar text i fitxers. El text es pot obtenir del porta-retalls, o el podeu escriure directament en el petit editor que porta. Seahorse és també un gestor de claus que es pot utilitzar per editar quasi bé totes les propietats de les claus que emmagatzemeu en el vostre anell de claus.

Podeu instal·lar Seahorse mitjançant un paquet per a la vostra distribució, o bé descarregant-vos un fitxer comprimit amb el codi font. Instal·lar l'aplicació des del codi font es fa com amb qualsevol altre paquet. Descarregeu-lo, descomprimiu-lo, executeu configure i feu make install. La instal·lació es fa sota el directori /usr/local i inserta un element de menú al menú d'aplicacions de GNOME.

Geheimnis

Geheimnis és un front-end per GNUPG que està basat en KDE. Se suposa que té totes les funcions de GPA i Seahorse. Lamentablement, quan vaig provar de compilar el programa em vaig quedar encallat perquè em mancava una lliberia (/usr/lib/libfam.la).

7.2 Programes de correu electrònic

Els programes de correu electrònic (o MUAs) més populars permeten l'ús de GnuPG. Entre aquests, hi ha almenys els següents:

Amb tota certesa n'hi ha molts més, però és quasi bé impossible provar-los tots.

Emprant GnuPG des del vostre programa de correu us permet desxifrar missatges de correu electrònic que us enviïn xifrats amb la vostra clau pública, signar els vostres missatges per tal que el destinatari pugui estar segur que en sou l'autor i xifrar el vostre correu electrònic amb les claus públiques dels destinataris.

Evolution

Evolution, el programa més corrent per GNOME, conté integrada la possibilitat d'emprar el xifratge de GnuPG i de PGP. Per poder-lo configurar per tal de poder signar i desxifrar missatges, heu d'introduir el vostre ID d'usuari a la pestanya 'Seguretat' de les propietats del compte de correu.

Quan envieu un nou missatge no l'estareu signant o xifrant per defecte. Per fer-ho, heu de seleccionar 'Signa amb PGP' i 'Xifra amb PGP' del menú 'Seguretat'.

En rebre un missatge signat o xifrat, es desxifrarà automàticament i apareixerà un candau al final del text. Si premeu el candau, es verificarà la signatura i us mostrarà si és correcta o no.

Mozilla i Enigmail

Mozilla no inclou la possibilitat d'emprar GnuPG per ell mateix. Per emprar el xifrat GnuPG amb Mozilla, heu d'instal·lar un connector, com EnigMail. Enigmail és un connector per Mozilla/Netscape Mail que permet als usuaris accedir a les característiques d'autentificació i xifrat que facilita el programari GPG i PGP. Enigmail és capaç de xifrar i signar correu electrònic en enviar-lo, i també de desxifrar i verificar el correu rebut. També és capaç d'importar i exportar claus privades.

Instal·lar EnigMail en un sistema RedHat Linux és especialment senzill, ja que hi ha RPM disponibles per les darreres versions de Mozilla. S'han d'instal·lar dos paquets: mozilla-enigmail-0.39-3.i386.rpm i mozilla-ipc-0.99-0_rh7x.rpm. Després d'instal·lar aquests RPM, reinicieu Mozilla (o Netscape 6.x) i hauríeu de ser capaços d'emprar GnuPG en el vostre correu electrònic. Tingueu en compte, però, que EnigMail només xifra el text del vostre missatge. No xifra els afegits; haureu de xifrar qualsevol fitxer que vulgueu afegir separadament. En altres sistemes, probablement haureu d'instal·lar EnigMail a partir del codi font.

Kmail

Kmail, el programa de correu electrònic més corrent per KDE conté integrada la possibilitat d'emprar el xifratge de GnuPG i PGP. Per poder-lo configurar per tal de poder signar i desxifrar missatges, heu d'introduir el vostre ID d'usuari a la secció 'Identitat' de la configuració de Kmail. Quan envieu un nou missatge no l'estareu signant o xifrant per defecte. Per fer-ho, heu de seleccionar els butons 'Signa el missatge' i 'Xifra el missatge' de la barra d'eines.


Next Previous Contents